SzülőknekSzülőknek

 

Mivel a tévénézés elsősorban családi körben, otthon zajlik, a Médiatudor program a szülők számára is segítséget szeretne nyújtani a helyes és tudatos médiahasználat elsajátíttatásában.

Az otthoni és az iskolai munkára egyaránt építkező Médiatudor program tehát a következő eszközöket kínálja az érdeklődők számára:

 • Országos információs kampányt indít, amely a televízióban és több sajtóterméken keresztül tájékoztatja a lakosságot a program céljairól.
 • Internetes oldalán a gyerekeknek és a szülőknek szóló speciális információkat, játékokat, javaslatokat, programajánlót tesz közzé. Problémáikat, kérdéseiket a szülők e-mailben egy gyakorlott gyermek-pszichológusnak is feltehetik.
 • Ingyenes oktatási csomagot bocsát az iskolák rendelkezésére, „Figyelj, reklám!” címmel.
 

Médiatudor a családban

A kutatások azt mutatják, hogy a gyerekek fejlődésében és viselkedésében a szülők játsszák a legfontosabb szerepet. A szülők médiahasználati szokásai döntően befolyásolják, hogy a gyerekek hogyan és mennyit foglalkoznak a médiumokkal.

Azt, hogy egy kisgyerek mennyit tévézhet, a szülőnek, vagy a gyerekre felügyelő felnőttnek kell meghatároznia!
Ha a televíziót együtt nézik, és közben beszélgetnek az éppen látottakról, akkor segít gyerekének megérteni és helyesen értelmezni a látott tartalmakat.

Ne feledje: a kisgyermekkorban felvett tévénézési szokások és az ekkor elsajátított képességek egy életen át megmaradnak. Nagyon fontos, hogy Ön is pontosan tisztában legyen azzal, mikor és mit néz a tévében a gyereke. Beszélgessen vele a látottakról, hallottakról! Így segítheti őt abban, hogy igazi médiatudorrá váljon!

Az oldal tetejére
 

Jótanácsok szülőknek

 • Nézzék együtt a tévét!
 • Bíztassa gyerekét arra, hogy mondja el, mi az, ami tetszik neki az egyes műsorokban és reklámokban, és mi az, ami nem!
 • Tegyen fel kérdéseket az éppen nézett műsorokkal kapcsolatban! Megkérdezheti például, vajon meg tudja-e mondani, mi fog történni a következő pillanatban, mit gondolnak, mit éreznek az egyes szereplők, vagy hogy ő mit tenne, ha hasonló helyzetbe kerülne!
 • Kérdezze meg, tudja-e, hogy a tévében látottak vajon megtörténtek-e valójában, vagy csak kitalált történetről van-e szó!
 • Beszélgessenek sokat azokról a reklámokról, amelyek a gyerekműsorok környezetében láthatók! Kérdezzen rá, hogy a gyerek tudja-e, hogy ezek a reklámok termékeket próbálnak eladni!
 • Bátorítsa arra, hogy mindig szóljon, ha a tévében látottak megzavarják vagy megijesztik őt!
 • Mutassa meg, hogy működik a távirányító! Hangsúlyozza ki, melyik gombbal lehet elzárni a készüléket!
 • Adjon ötleteket arra, hogy a televíziózás helyett mi minden mással tölthetné az idejét!
 • Ha van rá lehetősége, nézzék meg együtt a www.mediatudor.hu oldal gyerekeknek szóló fejezetét, oldják meg együtt az itt található feladatokat!

Ha a fenti tanácsokat hasznosnak találja, töltse le a Médiatudor a családban című rövid tájékoztatónkat, fénymásolja le, és ossza meg másokkal is! Köszönjük!

Médiatudor a családban - letölthető verzió

Az oldal tetejére